F1 jako nikdy předtím: Co jsou sprintové víkendy a proč byste je měli znát?

Velké ceny mají od letošního roku nový formát, který bude pokračovat i v sezóně 2025. Atraktivní sprintové závody budou celkem na šesti Velkých cenách v kalendáři na příští rok, a to v Číně, Miami, Belgii, Brazílii a Kataru. Pojďme si říci, jak takový víkend se sprintem vypadá a co to vlastně je.

Sprintové závody byly na programu už v roce 2021, ale formát nebyl typicky závodní, bylo to spíše o více příležitostech pro akce typu "kolo-na-kolo". Od roku 2024 dostaly sprintové závody přesná pravidla,
a dokonce bodující systém, což dává pilotům Formule 1 možnost získat více bodů na boj o šampionát. Ale není to jen o Formuli 1, sprint můžete vidět i u Formule 2 nebo Formule 3 s podobným bodovým nastavením. 

Bodování u sprintu F1 není jako u hlavního závodu, kdy do bodování se dostává prvních deset v umístění při hlavním závodu. U sprintů je bodováno prvních 8 a to tak, že kdo je na prvním místě dostává
8 bodů, na druhém místě 7, na třetím 6 bodů, a tak dále. Sprintový závod je 100 km dlouhý, což je přibližně jedna třetina hlavního závodu a neměl by trvat déle než 30 minut a to proto, že sprintové závody jsou koncipovány více na dynamiku závodění než strategii týmu. Příkladem může být i to, že u hlavního závodu máte povinné pit stopy (zastávky v boxech), u sprintu nejsou zakázány, ale je příliš krátký na to, aby změna pneumatik byla efektivní.

U závodního víkendu F1 bez sprintu vypadá program tak, že během tří dnů (pátek, sobota a neděle) můžete sledovat tři tréninky, kdy každý trénink trvá 1 hodinu, 1 hodinu kvalifikaci, kde se určuje pořadí hlavního závodu a závod, který trvá do dvou hodin času. Program sprintového víkendu je mírně upraven oproti standardním závodním víkendům a vypadá následovně: páteční den probíhá první trénink F1 a kvalifikace na sprintový závod. V sobotu pak máte možnost vidět zkrácený závod - sprint - a v ten samý den pak probíhá kvalifikace na nedělní závod. Stalo se tedy to, že ve sprintovém víkendu nejsou dva ze tří tréninků, které nahrazují sprintové akce proti standardnímu závodnímu víkendu.

Kvalifikace na pořadí sprintu je rozdělena do tří sekcí (které jsou podobné systému kvalifikace na hlavní závod Q1, Q2 a Q3) a to SQ1 (12 minut), SQ2 (10 minut) a SQ3 (8 minut). Při SQ1 a SQ2 vypadává vždy pět nejpomalejších jezdců a určuje se pořadí od 20. – 11. místa na startu sprintu. Při SQ3 už řadíme první desítku na startovním roštu a dostáváme kompletní postavení jezdců.

Sprinty se ale určitě nejezdí všude. Alespoň ne ve Formuli 1 a prý to do budoucna ani není v plánu. Ovšem takové Formule 2, ty mají sprintový závod každý závodní víkend. Mají ho trochu jinak bodovaný a pro ty z vás, kteří v tom ještě nejsou úplně ztraceni a chtějí se dozvědět něco zajímavého, máme pravidlo pro F2 sprintovou kvalifikaci - startovní rošt sobotního sprintového závodu je určen obrácením prvních
10 závodníků z páteční kvalifikace :).

Existuje několik důvodů, proč si jako fanoušek F1 užijete sprintové víkendy: znamená to více akce - jedná se o další závodní prvek, páteční program je tak daleko zajímavější, jedná se o kratší a intenzivnější závod, sprint může přinést zajímavé výsledky a tím i významný dopad na průběh šampionátu a klade se zde i větší důraz na závodní talent jezdců.

Letos nás čeká F1 sprint ještě třikrát - tento víkend v Austinu, v Brazílii a v Kataru. My se už ale nemůžeme dočkat sprintu třeba v Belgii, kde určitě budeme!



Hodnocení článku

0x

Čtěte také:

Kalendář F1 2020 - rekordních 22 velkých cen Piloti F1 na sezonu 2025 Program závodů F1 Maďarska 2024 Program závodů F1 Itálie - Monza 2024 F1 program 2025

Diskuze







Kolik je jedna mínus jedna? (slovy)

Položky označené * je nutno vyplnit.